(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2015)
Великий вчений Климент Аркадійович Тімірязєв все життя присвятив вивченню рослин і залишив багато наукових праць. Так в своїй роботі «Сонце, життя і хлорофіл»(1977), він відзначає важливу роль хлорофілу. Саме в цих рослинах проходить процес фотосинтезу, сутність якого зводиться до поглинання і трансформації хлорофілом променевої енергії сонячного світла в мобільну енергію хімічних зв’язків органічних сполук. Тобто, перетворення сонячною енергію в органічну речовину завдяки наявності в листках хлорофіл. Фотосинтез супроводжується виділенням в навколишнє середовище вільного кисню; глобальні масштаби фотосинтезу рослин змінюють зовнішній вигляд нашої планети. Це величний хімічний процес в природі.