(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2019)
Клiматичнi змiни здатнi впливати на межi поширення природних i адвентивних видiв рослин. Коливання температури повiтря, вiдносної вологостi та iнших факторiв можуть стати стимулом для iнiцiацiї та/або iнтенсифiкацiї iнвазiйної природи деяких адвентивних видiв рослин, особливо в регiонах з високим ступенем антропогенної трансформацiї. У статтi наведено результати аналiзу сучасного стану та прогноз iнвазiйностi адвентивного виду Ulmus pumila L. (в’яза низького) у Пiвнiчному Степу в умовах клiматичних змiн. Локальну популяцiю U. pumila, що складалася з молодих дерев рiзного вiку, було виявлено пiд час маршрутного обстеження на територiї великого промислового мiста Днiпро. Встановлено насiннєве походження популяцiї, визначено чисельнiсть та щiльнiсть пiдросту, дослiджено вiковий i життєвий стан популяцiї. Обґрунтовано надання статусу iнвазiйної виявленiй локальнiй популяцiї U. pumila. Розроблено математичнi моделi розвитку популяцiй насiннєвого походження в’яза низького в антропогенно трансформованому екотопi (покинутий будiвельний майданчик) мiста Днiпро. Зроблено прогноз про збереження тенденцiї росту iнвазiйностi в’яза низького за умов подальших змiн клiмату у регiонi.