(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2019)
Дослiджено мiнливiсть морфологiчних параметрiв листкової пластинки берези повислої (Betula pendula Roth.) в рiзних садово-паркових культурфiтоценозах м.Кам’янське (Днiпропетровська обл., Україна). Проаналiзовано сучасний рiвень флюктуючої асиметрiї (FA) як iнтегрального показника стану тест-рослини в рiзних екологiчних умовах промислового мiста. З’ясовано, що на найбiльш вiддаленої вiд промислових пiдприємств (житловий масив «Романково») дiлянцi значення флюктуючої асиметрiї (FA = 0.054) iндукують максимально допустимий рiвень антропогенного впливу на березу повислу. Значення флюктуючої асиметрiї, якi були встановленi на iнших дiлянках («Центр» — FA = 0.055 i «Вокзал» — FA = 0;063), манiфестують вкрай несприятливi екологiчнi умови (тест-рослини перебувають у сильно пригнiченому станi).