(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2016)
За виразом видатного діяча, лауреата Нобелівської премії, володаря премії “Оскар” Дж. Бернарда Шоу «зараз, коли ми навчилися літати у повітрі як птахи, плавати під водою як риби, нам не вистачає лише єдиного: навчитися жити на Землі як люди». Людина постала у біосфері, живе у ній і не має іншої домівки. Вона виникла за законами біосфери і мусить жити за ними. Нерозуміння цього та небажання враховувати підстави нашого життя є основною причиною виникнення низки локальних та глобальних проблем, криз і катастроф, котрі ставлять під сумнів саму можливість безпечного існування людства. Наукові факти стверджують: упродовж величезного часу розвиток життя на Землі постійно зумовлювався і корелював зі змінами складу та структури біосфери, бо, як справедливо зазначав академік В.І. Вернадський, ні саме життя, ні еволюція його форм не можуть бути незалежними від біосфери, не можуть бути протиставлені їй як самостійні природні сутності.