(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2016)
Як відомо, техногенні екологічні системи (ТЕС) - це сукупність природних, природно-техногенних та техногенних об’єктів, умови існування яких взаємопов’язані і взаємозалежні. В будь яких ТЕС не знищені техногенезом живі організми зазвичай вступають у взаємодію з новими техногенними елементами, в результаті чого на ділянках раніше існуючої природної екосистеми виникає нова система змішаного походження - природно-техногенна або техногенна екосистема. Виділяють наступні рівні ТЕС: об’єктні (елементарні), локальні, ландшафтні, регіональні (національні) і глобальні. За походженням ТЕС можуть бути стихійними, регульованими і керованими.