(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2016)
Засновником наукового вивчення естетичних властивостей ландшафтів вважається німецький географ А. Геттнер, він запропонував виділяти новий науковий напрям - естетичну географію, заклав основи методу покомпонентної оцінки естетичної цінності території. Вже з 1960-х рр. формуються два основні підходи до дослідження феномена просторового сприйняття і естетичної оцінки ландшафтів: «об’єктивістський» і «суб’єктивістський». Перший передбачає виявлення об’єктивних критеріїв привабливості, що криються в фізіономічних характеристиках самого ландшафту, другий - досліджує особливості ландшафтно естетичних уподобань у різних груп людей