(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2016)
В наш час у добу докорінних соціально-економічних перетворень в незалежній Україні та на фоні глобальної екологічної кризи, погіршення стану довкілля актуальною є проблема екологічної освіти населення, що потребує виважених рішень від держави, освітніх закладів, громадських товариств і об’єднань, сім’ї, родини, тому однією з найважливіших складових сучасної освіти визначено її екологічний компонент. Це охоплює: формування екологічної культури шляхом опанування дітьми екологічними знаннями та виховання на їхній основі гуманного ставлення до природного довкілля як до загальнолюдської цінності, набуття з раннього віку досвіду гармонійної взаємодії з природою. Дошкільний вік є найбільш сензитивним періодом щодо формування основ екологічної культури, важливим є також забезпечення неперервної екологічної освіти молодших школярів, тому формування їх екологічної компетентності, розробка засобів, навчально-методичного забезпечення щодо екологічного виховання є одним з найактуальніших питань сучасного освітньо-виховного процесу в ДНЗ та початковій школі.