ВИДОВИЙ СКЛАД ХВОЙНИХ РОСЛИН ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕНЬ МЕТАЛУРГIЙНОГО ТА ДОВГИНЦIВСЬКОГО РАЙОНIВ МIСТА КРИВИЙ РIГ (Екологічний вісник Криворіжжя, 2021)
Площа та якiсний стан зелених насаджень визнанiмiжнародним iндикатором вiдповiдностi iнфраструктури мiста принципамсталого розвитку. Багатофункцiональнiсть зелених насаджень визначаєїх архiважливе, стратегiчне значення в галузi благоустрою промисловихмiст завдяки здатностi нейтралiзувати та зменшувати несприятливийвплив рiзних факторiв антропного i техногенного походження, створюватикомфортнi умови для вiдпочинку, забезпечувати конституцiйнi правагромадян на життя у сприятливому середовищi. Особлива роль у складiзелених насаджень мiста належить хвойним видам. Бiологiчнi, екологiчнi,санiтарно-гiгiєнiчнi, декоративнi особливостi та властивостi цих рослинвизначають їх високу господарську цiннiсть, є передумовою актуальностiпроведення деталiзованих дослiджень, спрямованих на комплексневивчення таксономiчного фонду Хвойних зелених насаджень певногофункцiонального призначення конкретних районiв мiста Кривий Рiг iзметою їх оптимiзацiї.Дослiдження таксономiчного складу хвойних рослин реалiзованi в межахзелених насаджень загального й обмеженого користування. Пiд часвиконання роботи обстежено 33 дiлянки Металургiйного та 25 дiлянокопису Довгинцiвського адмiнiстративно-територiальних районiв мiста.Результати аналiзу демонструють вузький спектр видiв хвойних рослин,що використовуються в озелененнi. Так, у межах дiлянок дослiдженнязареєстровано лише 10 видiв хвойних, що є представниками 6 родiвi 3 родин. Бiльш рiзноманiтним за асортиментом є склад зеленихнасаджень загального користування, де зустрiчаються гнiздовi групиз Picea abies (L.) Karst., Thuja occidentalis L., Pinus sylvestris L.,наявнi алеї з Picea abies (L.) Karst. та Picea pungens Engelm., Pinussylvestris L. На територiях закладiв охорони здоров’я наявнi груповiпосадки з Thuja occidentalis L., Picea abies (L.) Karst. та Picea pungensEngelm., Pinus sylvestris L. Слiд зауважити, що в зелених насадженняхобмеженого користування, розташованих на територiях закладiв охорониздоров’я, хвойнi, навiть у невеликiй кiлькостi таксонiв, присутнi завжди.Найменше рiзноманiття видiв зареєстровано у складi зелених насадженьобмеженого користування закладiв освiти. Найбiльшого поширеннянабули представники родин Pinaceae та Cupressaceae, зафiксованi взелених насадженнях рiзного функцiонального призначення.Аналiз результатiв дослiджень засвiдчує потребу розширення асортиментухвойних рослин зелених насаджень загального й обмеженого користуванняза рахунок вже адаптованих до специфiчних умов промислового регiонувидiв iз використанням можливостей конiферетуму Криворiзькогоботанiчного саду НАН України. Перспективними для озеленення можнавважати: Cryptomeria japonica Thunb. ex L.f., Juniperus squamata Lamb.,Juniperus procumbens, Pinus nigra ssp. pallasiana, Pseudotsuga menziessii(Mirb.) Franco., Рinus strobus L., Abies alba Mill., Picea оmorica (Panc.)Purkyne, Chamaecyparis lawsoniana Parl.
Keywords: хвойнi рослини; озеленення; зеленi насадження; таксон; таксономiчний склад