ВИКОРИСТАННЯ РОСЛИННИХ ТЕСТ-СИСТЕМ ДЛЯ IНДИКАЦIЇ СТАНУ ДОВКIЛЛЯ МIСТА КРИВИЙ РIГ (ОГЛЯД) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2023)
У сучасних умовах стрiмкого процесу урбанiзацiїпершочерговим є питання оптимiзацiї мiського середовища. У системiзаходiв iз полiпшення екологiчного стану мiст важливу роль вiдiграютьрослини, якi чутливi до забруднення навколишнього середовища, а такожтi, що мають швидку реакцiю на наявнiсть у повiтрi навiть малих дозтоксичних речовин, тому їх вважають найкращими iндикаторами стануповiтряного середовища.Зазвичай оцiнку стану екологiчних систем здiйснюють за рiзнимиекологiчними стандартами й нормативами. Серед них найважливiшимиє нормативи якостi довкiлля, якi виражають у показниках граничнодопустимих концентрацiй шкiдливих речовин в окремих об’єктахнавколишнього середовища. Такi пiдходи базуються лише наiнструментальних фiзико-хiмiчних методах аналiзу й орiєнтованi наконтроль вiдповiдностi до нормованих показникiв. Однак такi методине завжди вчасно iлюструють повну картину впливу забруднювачiв набiоту в техногенно навантажених регiонах, де постiйно є ризик зростаннягенетичної напруги середовища, що зумовлено надходженням в екотопиполютантiв iз вираженою мутагенною активнiстю.Тому останнiм часом намiтилася цiлком обґрунтована тенденцiянеобхiдностi оцiнки стану довкiлля техногенних екосистем не тiлькитрадицiйними фiзико-хiмiчними методами, а й шляхом використанняметодiв бiоiндикацiї. Бiоiндикацiйнi методи дозволяють визначитикомплексну дiю всiх забруднювачiв, присутнiх в об’єктах навколишньогосередовища. Вони є високочутливими та достатнiми для адекватнихоцiнок.Багаторiчнi дослiдження з оцiнки екологiчного стану мiста Кривий Рiгґрунтуються, як правило, на використаннi стандартних методiв i маютьобґрунтованi результати. Бiоiндикацiя як альтернативний i перспективнийпiдхiд у таких дослiдженнях є недостатньо поширеним i застосовуєтьсядуже рiдко.У статтi узагальненi вiдомостi про використання рослин у бiоiндикацiйнихдослiдженнях мiста Кривий Рiг. Порiвняно застосування деревнихi трав’янистих рослин у визначеннi екологiчної напруги мiста.Розглянуто значущiсть бiоiндикацiї для здiйснення монiторинговихдослiджень територiї мiста. Проаналiзовано перспективнiсть застосуванняцитогенетичних бiоiндикацiйних дослiджень для iнтегральної оцiнкистану навколишнього середовища Криворiзького залiзорудного регiону.
Keywords: Бiоiндикацiя; фiтоiндикацiя; урбоекосистема