ВПЛИВ ЗАБРУДНЮВАЧIВ ГIРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНОГО ПIДПРИЄМСТВА НА РОЗВИТОК ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ ТА НАГРОМАДЖЕННЯ ВАЖКИХ МЕТАЛIВ У ЛИСТКАХ КВIТНИКОВО-ДЕКОРАТИВНИХ РОСЛИН (Екологічний вісник Криворіжжя, 2023)
У роботi представленi результати аналiзу акумуляцiї важких металiв i розвитку процесiв оксидативного стресу в листках двох видiв роду Hemerocallis, якi зростали поблизу гiрничо-збагачувальногопiдприємства. В умовах промислового забруднення встановлено видоспецифiчний характер накопичення важких металiв асимiляцiйними органами квiтниково-декоративних рослин. Доведено, що H. middendorffiiпротягом усiєї вегетацiї максимально концентрував у своїх листках бiльшiсть токсичних елементiв. Водночас високий умiст полютантiв практично не впливав на загальний вигляд рослин цього виду. Рiзна iнтенсивнiсть акумуляцiї iонiв важких металiв листками лiлiйникiв зумовлювала й певний ступiнь зростання вiльнорадикальних реакцiй-вiдповiдей на вплив стресору. Для обох дослiджуваних видiв встановленорiвномiрне статистично достовiрне зростання процесiв пероксидного окиснення лiпiдiв вiд фази початку формування бутону до фази визрiвання плодiв, на що вказує вмiст ТБК-активних сполук у листках рослин. Так, у H. middendorffii, не зважаючи на активнепоглинання бiльшостi токсичних елементiв, розвиток оксидативного стресу знаходився на певному стацiонарному рiвнi, а кiлькiсть ТБК-активних сполук протягом усього перiоду дослiджень перевищувалаконтрольнi показники лише у 1,2–1,4 раза. На вiдмiну вiд цього, H. lilioasphodelus виявився чутливiшим до стресової дiї промислових забруднювачiв. Навiть незначний рiвень цинку, нiкелю, плюмбуму,купруму та кадмiю на тлi високого вмiсту феруму в листках виду сприяли збiльшенню iнтенсивностi утворення вiльнорадикальних процесiв удвiчi.У ролi перспективного виду як для озеленення промислових територiй пiдприємств гiрничо-збагачувального комплексу, так i у фiторемедiацiйнiйтехнiцi на урбанiзованих територiях можемо рекомендувати використання H. middendorffii, який володiє досить високою стiйкiстю до негативноговпливу промислових забруднювачiв iз вмiстом важких металiв.
Keywords: важкi метали; Hemerocallis L.; пероксидне окиснення лiпiдiв; ТБК-активнi сполуки