THE CONSERVATION OF AGRICULTURAL PLANTS ON THE EXAMPLE OF TRITICUM AESTIVUM L.: MORPHOMETRIC, PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL REACTIONS (Екологічний вісник Криворіжжя, 2025)
Маючи здатність організовувати програму свого індивідуального розвитку в залежності від переважних умов культивування, пристосувальна реакція рослин до стресу включає зміни в регуляторних і метаболічних структурах, рівень взаємозв'язків яких поєднує різні види адаптивних реакцій. Останнім часом розвиток біотехнологічних методів дав можливість встановити, експресія яких характеристик змінюється у відповідь на дію того чи іншого стресу та показав, що генетичний контроль механізмів адаптації до різних видів несприятливих впливів представляє складну систему шляхів передачі сигналів та регуляторних факторів.  Отримання форм рослин із підвищенним рівнем осмостійкості до осмотичних стресів за останній час пов'язують із застосуванням біотехнологічних методів. Важлива роль у підтримці осмотолерантості рослин належить вільному проліну, який є одним із найбільш багатофункціональних стресових метаболітів у рослин.  Досліджували проростання зернівок за умов модельованого водного стресу. Стрес створювали 0,5М та 0,8 М розчином маніту. У присутності маніту спостерігали зниження числа проростків у всіх тестованих варіантів. У той же час спостерігали генотипові відмінності. Для дослідження солестійкості зернівки впродовж 10-ти діб пророщували на 0,5 розведеному розчині Мурасіге – Скуга із додаванням 20,0 та 25,0 г/л солей морської води. На 10 – ту добу аналізували вміст вільного проліну у листках молодих рослин. Відмічали підвищення рівня проліну у відповідь на дію сольового стресу. За ступенем прояву реакції спостерігали генотипові відмінності. Характер акумуляції вільного проліну за нормальних та стресових умов дає доказ на користь функціонування функціональності роботи гена рослини. За дії осмотичних стресів рівень вільного проліну зростає в результаті синтезу. Відзначені генотипові особливості можуть вказувати на опосередкований вплив на ендогенні гени рослини. На початкових етапах дослідження можуть бути встановлені при зміні умов стрес – відновлення. Фундаментальна роль проліну в осмотичній регуляції та підвищенні здатності рослин протистояти зневодненню клітин викликаному засоленням, посухою або екстремальними температурами, досить добре вивчена.
Keywords: пролін, пшениця озима, ростові параметри, грунтова посуха, осмостійкість