ЗБЕРЕЖЕННЯ РІЗНОМАНІТТЯ КОЛЕКЦІЙ БОТАНІЧНИХ САДУ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДИКИ IN VITRO: ПРИКЛАД MORUS RUBRA L. (Екологічний вісник Криворіжжя, 2025)
Ця стаття представляє результати розробки методу розмноження in vitro видів, представлених у колекції Ташкентського ботанічного саду. Експланти Morus rubra L. з колекції ботанічного саду були введені в культуру за допомогою методу in vitro під впливом різних фітогормонів. WPM (Woody Plant Medium) із 30% сахарози та 0,2 мг/л BAP був обраний як найбільш ефективне поживне середовище для введення експлантів. Ризогенез стимулювався на поживному середовищі з ІМК (0,5 мг/л).Для поступової акліматизації до тепличних умов рослини з кореневою системою спочатку переміщували у вологий вермікуліт у закритих контейнерах і тримали в камерах росту протягом 1–2 тижнів. Після цього рослини пересаджували в субстрат на основі торфу, утримували під накриттям і інкубували в камерах росту. З часом покриття поступово знімали, щоб дозволити рослинам адаптуватися до навколишньої вологості та коливань температури. Цей поступовий процес акліматизації значно покращив рівень виживаності та забезпечив успішне укорінення рослин Morus rubra L. в умовах ex vitro, демонструючи ефективність розробленого протоколу in vitro розмноження для цього виду.
Keywords: ботанічний сад, розмноження in vitro, Morus rubra L.