ЗБЕРЕЖЕННЯ РІЗНОМАНІТНОСТІ КОЛЕКЦІЇ БОТАНІЧНОГО САДУ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДИКИ IN VITRO НА ПРИКЛАДІ PTELEA TRIFOLIATA L. (RUTACEAE JUSS.) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2025)
У статті наведено результати розмноження Ptelea trifoliata L. in vitro з колекції Ташкентського ботанічного саду. Методи in vitro значно підвищують потенціал збереження видів рослин, що знаходяться під загрозою зникнення. Останніми роками все більше видів рослин знаходяться під загрозою зникнення через зміни навколишнього середовища та діяльність людини. У відповідь Біотехнологічна лабораторія Ботанічного саду при Інституті ботаніки в Ташкенті, Узбекистан, ініціювала програму розмноження in vitro для збереження великої колекції видів рослин, у тому числі тих, що знаходяться під загрозою зникнення. Ця колекція включає як зразки з природних середовищ існування, так і рослини, які зберігаються в Ботанічному саду. Серед оцінених живильних середовищ найбільш відповідним було визначено McCown’s Woody Plant Medium (WPM - Wood Propagation Media, M0220) з вітамінами від Duchefa Biochemie B.V. Середовище було збагачене індол-3-масляною кислотою (IBA), 1-нафтилоцтовою кислотою (NAA) та 6-бензиламінопурином (BAP) для стимуляції оптимального росту та розвитку. Цей вдосконалений протокол покращує життєздатність експлантів та сприяє ефективному in vitro мікророзмноженню, що підтримує зусилля щодо збереження та масового розмноження рослин.
Keywords: розмноження in vitr, колекція ботанічного саду