До теорії cукцесій (Екологічний вісник Криворіжжя, 2015)
Природне формування рослинних угруповань є крупною екологічною проблемою, котра вивчається та осмислюється з різних позицій наукового бачення. Незаперечної актуальності вона набуває у сучасний період розвитку суспільства, що спряжений з різноманітними порушеннями цілісності та суцільності «плівки життя», виникненням низькопродуктивних і майже безплідних ландшафтів. Техногенні екотопи формуються в результаті промислово-індустріальної діяльності людини і не мають природних аналогів. Пізнання сукцесійних особливостей природного розвитку угруповань цих земель, де грунт і рослинність частково чи повністю зведені або захоронені під насипами різних промислових відходів, в тому числі й гірських порід, що виносяться на поверхню грунту при відкритому видобутку корисних копалин, є першечерговим завданням теоретичних та практичних польових досліджень.