Поширення родини Букові на Криворіжжі (Екологічний вісник Криворіжжя, 2015)
Зелені рослини відіграють важливу роль в існуванні сучасної цивілізації. Вони є найголовнішими постачальниками кисню для людства. Також використовуються як продукти харчування, сировина для меблевої та фармацевтичної промисловостей. Проте антропогенний фактор негативним чином впливає на рослини. Внаслідок цього йде зменшення багатьох фітоценозів, а також знищення загалом рослинного покриву світу. На сьогоднішній день дуже актуальною є проблема озеленення міст України деревною рослинністю, здебільшого представниками родини Букових, а також інтродукція рослин по відношенню до різних частин світу, країн тощо. В наш час так важливо вивчення окремих систематичних груп деревних рослин, наприклад родини Букові (Fagaceae). Актуальність наших досліджень обумовлюється важливістю розповсюдження та популярністю рослин цієї родини