Перспективи використання представникiв родового комплексу Hemerocallis L. в антропогенних ландшафтах Криворiжжя (Екологічний вісник Криворіжжя, 2019)
Проведено визначення особливостей цвiтiння та мiнливостi декоративних ознак сортiв лiлiйнику в умовах Криворiжжя. Дослiджувалася група сортiв, вирощуваних в Криворiзькому ботанiчному саду НАН України (степова зона України) протягом 1999–2017 рокiв, якi вiдрiзнялися за  декоративними ознаками i термiнами квiтування. З’ясовано, що середньораннi сорти починали цвiтiння у характернi для них термiни, тодi як сорти середньої та середньопiзньої груп квiтували ранiше на 12–15 дiб, тобто вiдтворювали розвиток середньораннiх. Зафiксовано ремонтантне цвiтiння сортiв середнього термiну. Цвiтiння сортових лiлiйникiв в наших клiматичних умовах продовжується 25–40 дiб. За впливу спекотних i посушливих умов зафiксовано достовiрне зменшення дiаметру квiтки вiдносно сортових характеристик на 5–41%, тодi як висота квiтконосу зменшувалася тiльки до 28%. Сорти вiднесенi до груп з найвищiм i середнiм рiвнем адаптацiї,що дозволяє пропонувати їх для використання в озелененi антропогенних ландшафтiв з рiзним рiвнем техногенного навантаження
Keywords: Hemerocallis L. cv.; особливостi цвiтiння; декоративнi якостi; Криворiжжя