Таксономiчний склад та синантропна характеристика деревно-чагарникових угруповань Петровського вiдвалу (Криворiжжя) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2019)
В наш час залишається доцiльним вивчення таксономiчного складу та екологiчних характеристик деревних угруповань на девастованих землях як теоретичної основи фiтооптимiзацiї навколишнього природного середовища. У ходi проведеного аналiзу видового складу деревно-чагарникових рослин Петровського вiдвалу, виявлено 32 види, 25 родiв та 15 родин. Серед них, за кiлькiсними показниками перевагу мають алохтоннi види (59,38%) порiвняно з автохтонними (40,62%). Встановлено, що серед апофiтних видiв переважають гемiапофiти, а серед з антропофiтних за часом занесення — неофiти, способом iнвазiї — ергазiофiти, ступенем адаптацiї — ергазiофiти та агрiофiти. Результати аналiзу свiдчать про вiдповiднiсть дослiдженої деревно-чагарникової рослинностi умовам мiсцевиростання.
Keywords: еревнi види рослин; синантропнi види; таксономiчна та екологiчна характеристики; девастованi землi; Петровський вiдвал; Криворiжжя