Теоретичнi аспекти дослiдження лiкарських рослин (Екологічний вісник Криворіжжя, 2019)
Актуальною проблемою в Українi є охорона i використання ресурсiв дикорослих лiкарських рослин. Особливо гостро постає питання вiдтворення їх природного ресурсного потенцiалу та рацiонального використання. Важливою умовою невиснажливого використання фiторесурсiв є вивчення їх видового складу, структури природних популяцiй, можливостей заготiвель, вiдновлення сировинних ресурсiв у природних умовах зростання. Незважаючи на бурхливий рiвень розвитку хiмiї i зростання кiлькостi нових, дедалi ефективнiших синтетичних лiкарських препаратiв, антибiотикiв, лiкарськi рослини продовжують займати значне мiсце в арсеналi лiкувальних засобiв. Використання лiкарських рослин у народнiй та офiцiйнiй медицинi має багатовiкову традицiю. Препарати рослинного походження характеризуються малою токсичнiстю i незначними алергiчними проявами, порiвняно з синтетичними сполуками. Всi цi питанняактуальнi, дуже важливi в шкiльнiй практицi i повиннi реалiзовуватися в навчальних предметах, що сприяє вiдповiдностi наскрiзнiй змiстовiй лiнiї програми з бiологiї «Здоров’я i безпека» [8].
Keywords: фiторесурси; лiкарськi рослини; видовий склад; лiкарськi засоби