Структурно-семантичні особливості лексики на позначення страв українського народу в кулінарних книгах

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31812/filstd.v17i0.35

Анотація

У статті проаналізовано структурно-семантичні типи найменувань українських страв у кулінарних книгах, з’ясовано їх граматичні особливості. Акцентовано на граматичному аспекті, зокрема на однослівних / двослівних (елементарних) та аналітичних (неелементарних) структурах, що мають головний та залежний компоненти. Досліджено основні типи елементарних структур. За семантичними особливостями диференційовано: 1) лексику на позначення перших страв; 2) лексику на позначення других страв; 3) лексику на позначення страв з борошна та сиру; 4) лексику на позначення молочних страв; 5) лексику на позначення напоїв. Увагу зосереджено на перших двох типах.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографії авторів

  • автор Ірина Опанасівна Іншакова, афіліація Криворізький державний педагогічний університет

    кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Криворізького державного
    педагогічного університету

  • автор Ксенія Юріївна Стахова, афіліація Криворізький державний педагогічний університет

    студентка факультету української філології Криворізького державного педагогічного університету

Посилання

Клиновецька З. Страви й напитки на Україні / З. Клиновецька. – К. : Час, 1991. – 215 с.

Словник української мови : в 11-и т. – К. : Наукова думка, 1970–1980. – Т. 1–11.

Словник української мови XVI – першої половини XVII ст. : в 12-и т. – Львів, 1994–2005. – Т. 1–12.

Українські страви. – К. : Державне вид-во технічної л-ри УРСР, 1960. – [3-є вид.]. – 454 с.

Яценко С. Староукраїнська спадщина в лексиці західнополіського діалекту / С. Яценко // Волинь філологічна : Текст і контекст. Західнополіські говірки в просторі та часі. – Луцьк, 2012. – Вип. 9. – С. 90–102.

Завантаження

Опубліковано

2018-04-02

Номер

Розділ

Структура і семантика мовних одиниць

Як цитувати

Структурно-семантичні особливості лексики на позначення страв українського народу в кулінарних книгах. (2018). Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 17, 33-44. https://doi.org/10.31812/filstd.v17i0.35

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають

1 2 > >>