Структурно-семантичні особливості лексики на позначення страв українського народу в кулінарних книгах

Автор(и)

  • Ірина Опанасівна Іншакова Криворізький державний педагогічний університет https://orcid.org/0000-0002-8165-0683
  • Ксенія Юріївна Стахова Криворізький державний педагогічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31812/filstd.v17i0.35

Анотація

У статті проаналізовано структурно-семантичні типи найменувань українських страв у кулінарних книгах, з’ясовано їх граматичні особливості. Акцентовано на граматичному аспекті, зокрема на однослівних / двослівних (елементарних) та аналітичних (неелементарних) структурах, що мають головний та залежний компоненти. Досліджено основні типи елементарних структур. За семантичними особливостями диференційовано: 1) лексику на позначення перших страв; 2) лексику на позначення других страв; 3) лексику на позначення страв з борошна та сиру; 4) лексику на позначення молочних страв; 5) лексику на позначення напоїв. Увагу зосереджено на перших двох типах.

Metrics

PDF views
408
Jul 2018Jan 2019Jul 2019Jan 2020Jul 2020Jan 2021Jul 2021Jan 2022Jul 2022Jan 2023Jul 2023Jan 2024Jul 2024Jan 2025Jul 2025Jan 202621
|
Abstract views: 358 / PDF downloads: 408

Біографії авторів

Ірина Опанасівна Іншакова, Криворізький державний педагогічний університет

кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Криворізького державного
педагогічного університету

Ксенія Юріївна Стахова, Криворізький державний педагогічний університет

студентка факультету української філології Криворізького державного педагогічного університету

Посилання

Клиновецька З. Страви й напитки на Україні / З. Клиновецька. – К. : Час, 1991. – 215 с.

Словник української мови : в 11-и т. – К. : Наукова думка, 1970–1980. – Т. 1–11.

Словник української мови XVI – першої половини XVII ст. : в 12-и т. – Львів, 1994–2005. – Т. 1–12.

Українські страви. – К. : Державне вид-во технічної л-ри УРСР, 1960. – [3-є вид.]. – 454 с.

Яценко С. Староукраїнська спадщина в лексиці західнополіського діалекту / С. Яценко // Волинь філологічна : Текст і контекст. Західнополіські говірки в просторі та часі. – Луцьк, 2012. – Вип. 9. – С. 90–102.

Downloads

Опубліковано

2018-04-02

Як цитувати

Іншакова, І. О., & Стахова, К. Ю. (2018). Структурно-семантичні особливості лексики на позначення страв українського народу в кулінарних книгах. Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 17, 33–44. https://doi.org/10.31812/filstd.v17i0.35

Номер

Розділ

Структура і семантика мовних одиниць

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>