Структурно-семантичні особливості лексики на позначення страв українського народу в кулінарних книгах
DOI:
https://doi.org/10.31812/filstd.v17i0.35Анотація
У статті проаналізовано структурно-семантичні типи найменувань українських страв у кулінарних книгах, з’ясовано їх граматичні особливості. Акцентовано на граматичному аспекті, зокрема на однослівних / двослівних (елементарних) та аналітичних (неелементарних) структурах, що мають головний та залежний компоненти. Досліджено основні типи елементарних структур. За семантичними особливостями диференційовано: 1) лексику на позначення перших страв; 2) лексику на позначення других страв; 3) лексику на позначення страв з борошна та сиру; 4) лексику на позначення молочних страв; 5) лексику на позначення напоїв. Увагу зосереджено на перших двох типах.
Metrics
Посилання
Клиновецька З. Страви й напитки на Україні / З. Клиновецька. – К. : Час, 1991. – 215 с.
Словник української мови : в 11-и т. – К. : Наукова думка, 1970–1980. – Т. 1–11.
Словник української мови XVI – першої половини XVII ст. : в 12-и т. – Львів, 1994–2005. – Т. 1–12.
Українські страви. – К. : Державне вид-во технічної л-ри УРСР, 1960. – [3-є вид.]. – 454 с.
Яценко С. Староукраїнська спадщина в лексиці західнополіського діалекту / С. Яценко // Волинь філологічна : Текст і контекст. Західнополіські говірки в просторі та часі. – Луцьк, 2012. – Вип. 9. – С. 90–102.