Семантика найменувань харчових продуктів у російських фразеологізмах

Автор(и)

  • Ольга Игоревна Гамали Криворізький державний педагогічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31812/filstd.v16i0.86

Ключові слова:

національно-мовна картина світу, фразеологія, паремія, семантичні трансформації, назви харчових продуктів

Анотація

У статті розглянуто семантичні трансформації компонентів – назв харчових продуктів у складі російських фразеологізмів. Виявлено найчастіше згадувані назви харчових продуктів, основні мотиваційні ознаки для семантичних трансформацій, а також найбільш типові – конкретні та абстрактні – контекстуальні значення трансформованих компонентів. З’ясовано, що семантично трансформуються здебільшого назви традиційних для російської кухні страв.

Metrics

PDF views
178
Jan 2018Jul 2018Jan 2019Jul 2019Jan 2020Jul 2020Jan 2021Jul 2021Jan 2022Jul 2022Jan 2023Jul 2023Jan 2024Jul 2024Jan 2025Jul 2025Jan 202616
|
Abstract views: 179 / PDF downloads: 178

Біографія автора

Ольга Игоревна Гамали, Криворізький державний педагогічний університет

кандидат філологічних наук, доцент кафедри російської філології і зарубіжної літератури

Посилання

Гамали О. И. Наименования пищевых продуктов в контексте паремий / О. И. Гамали // Семантика слова, образа, текста: сб. науч. ст.–Архангельск : Изд-во ПГУ, 1998. –С.31–33.

Даль В. И. Пословицы русского народа: сборник: в 2-х томах / В. И. Даль. –М. :Художественная л-ра, 1984. –Т.1. –383с.;Т.2. –399с.

Жуков В. П. Словарь русских пословиц и поговорок / В. П. Жуков. –М. : Русский язык, 2000. –537 с.

Пазяк М. М. Українські прислів’я та приказки. Проблеми пареміології та пареміографії/ М. М. Пазяк. –К. : Наук.думка, 1984. –203c.

Пермяков Г. Л. Основы структурной паремиологии / Г. Л. Пермяков. –М. : Наука, 1988. –235 c.

Сукаленко Н. А. Отражение обыденного сознания в образной языковой картине мира : [монография]/ Н. А. Сукаленко. –К. : Наук.думка, 1992. –164 с.

Уфимцева А. А. Лексическое значение / А. А. Уфимцева. –М. : Наука, 1986. –240 с.

Фразеологический словарь русского литературного языка: в 2 т./ под ред. проф. А. Н. Тихонова.–Т. 1. –М.: Флинта : Наука, 2004. –832 с.

Фразеологический словарь русского литературного языка:в2 т./ под ред. проф. АН.Тихонова.–Т. 2. –М.: Флинта : Наука, 2004. –832 с.

Опубліковано

2017-10-27

Як цитувати

Гамали, О. И. (2017). Семантика найменувань харчових продуктів у російських фразеологізмах. Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 16, 45–54. https://doi.org/10.31812/filstd.v16i0.86

Номер

Розділ

Структура і семантика мовних одиниць