Границы жанра в автобиографии В. В. Набокова «Память, говори» - Мохначева, Ольга Викторовна (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2008)
У статті розглянуто своєрідність автобіографії як літературного жанру, етапи його формування та специфіка втілення в творі В. Набокова «Пам’ять, говори». Простежено головні теми книги, авторські способи створення «особливої реальності» як ознаки жанру, визначено самоіронію як якісний знак письма й один із найважливіших принципів вираження авторської самосвідомості.