(untitled) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2016)
У статті розглядаються фактори, що вплинули на формування стилістичних канонів в англійській прозі другої половини XVII сторіччя. Цей період характеризується становленням норми національної англійської літературної мови, коли відбувалося філософське, ліричне, емоційне, інтелектуальне осмислення життєвих змін і розпочалася справжня боротьба в літературі за новий стиль, покликаний відобразити динаміку внутрішнього життя людини. Виявлено нові стилістичні впливи й ознаки нового стилю у зв’язку з провідним літературним напрямом епохи – класицизмом, акцентовано на властивій цьому стилю раціонально-логічній спрямованості. Досліджено есе другої половини XVII сторіччя як проміжний жанр, що виник на перетині літератури, публіцистики й філософії.