(untitled) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2016)
У запропонованій статті розглянуто особливості лексико-семантичної групи слів зі значеннями «жінка, дружина», здійснено спробу продемонструвати трансформацію значень лексем конкретної тематичної групи у процесі розвитку мови. Джерельною базою слугували лексикографічні праці давньоверхньонімецького періоду, з яких було вилучено групу слів кількістю 6 одиниць зі значенням «жінка, дружина»: frouwa, frau[wa], frowa; wīp, wiib, uuib; quena; hīa, hīwa; gemāla, gimahha, gimahala; idis, itis. З’ясовано, що лексема frouwa в оригінальних текстах давньоверхньонімецького періоду трапляється насамперед у значеннях «жінка» і «жінка шляхетного походження». Акцентовано на тому, що словоформа wīp у текстах давньоверхньонімецького періоду вживається тільки у значенні «жінка», а в текстах середньоверхньонімецького найчастіше зафіксоване значення «жінка, дружина». Виявлено, що лексична одиниця quena в текстах давньоверхньонімецького періоду використовувалася зі значеннями «дружина, жінка».