(untitled) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2016)
У статті висвітлено недоліки традиційного комунікативного підходу, що застосовується у викладанні іноземних мов в Україні, та наголошується на необхідності запровадження нових технологій, які можуть підвищити ефективність навчання англійської мови як засобу міжнародного спілкування, зокрема в опануванні словникового запасу. Ці технології знаходяться у площині когнітивної лінгвістики, яка розглядає мову як когнітивну дію та ґрунтується на положеннях про те, що мова не є автономним когнітивним об’єктом, граматика є концептуалізацією, знання мови є результатом її використання. Організація матеріалу в когнітивні категорії відбувається через п’ять видів фреймів, що складають фреймову мережу, а саме: предметний фрейм, таксономічний фрейм, посесивний фрейм, акціональний фрейм, компаративний фрейм. Робота з концептуальними картами є складовою начального процесу, який будується пофазово – через імпресинг, меморайзинг, авторизацію та ініціацію.