(untitled) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2014)
У статті розглядаються особливості українського національного характеру, відображені в творах Т. Шевченка «Розрита могила», «Великий льох», «До Основ’яненка», «Стоїть в селі Суботові», «Гайдамаки», «І мертвим і живим», «Прoгулка с удовольствием и не без морали». Особливо акцентується на розумінні поетом тісного зв’язку рис національного характеру українців та їхньої історичної долі.