(untitled) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2022)
У статтi проаналiзовано доробок українських мовознавцiв у галузi вивчення прiзвищ, їх лексикографiчного опрацювання. Зазначено, що потреба в комплексному дослiдженнi прiзвищ жителiв конкретних населених пунктiв становить неабиякий iнтерес не лише для мовознавцiв, але й для iсторикiв, етнографiв, краєзнавцiв. Встановлено, що майже половина прiзвищ жителiв с. Либохора походить вiд власних iмен, особливо iмен непоширених серед жителiв села, понад десяток — вiд назв дiї. Кiлька прiзвищ утворенi вiд назв тваринного i рослинного свiту. Поодинокi випадки походження прiзвищ либохiрцiв вiд назв понять, професiй, фiзичних i моральних вад людини, предметiв тощо. Доведено, що бiльшiсть прiзвищ жителiв села утворено суфiксальним способом.