(untitled) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2024)
Стаття присвячена дослідженню лінгвокреативного потенціалу та засобів вираження мовної креативності в сатиричній серії книг «Оттокар» Отто Хойзера. У дослідженні визначено поняття лінгвістичної креативності, виявлено її характерні ознаки та представлено основні виражальні засоби, використані в авторських текстах. Розглянуто теоретичні основи лінгвістичної креативності поряд з граматичними, лексичними та стилістичними аспектами. Лексичні засоби найчастіше зустрічаються в романах, що дозволяє класифікувати їх на окремі групи. Найпоширенішими прийомами автора є іронічні вирази, порівняння, метафори та фразеологічні модифікації. Особливу увагу приділено метафорам та технікам їх модифікації; образним порівнянням та їх функціонуванню в літературних текстах; оказіональним словотворенням та їх креативному потенціалу; типам гумору на рівні слова та речення. Аналіз показує, як Хойзер майстерно використовує гру слів, трансформовані фразеологічні одиниці, зевгму, промовисті імена та інші засоби для створення багатошарового гумористичного наративу, що відображає соціальний і культурний контекст НДР.