(untitled) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2024)
У статті розглядається проблема розвитку творчої уяви під час вивчення ліричної поезії, зокрема творів Поля Верлена, у середній літературній освіті. Дослідження зосереджується на ліричній поезії як формі, що збагачує внутрішній світ учнів, розвиває творчу уяву та формує естетичні смаки. Дослідження надає науково-методологічний аналіз розвитку творчої уяви на уроках зарубіжної літератури та розробляє педагогічні рекомендації для вивчення поетичного світу Верлена як представника літературного імпресіонізму. У статті досліджується творча уява як психологічний і педагогічний виклик, розрізняючи репродуктивний і творчий типи уяви. Представлено конкретні прийоми та завдання для залучення учнів до творчої діяльності під час вивчення поезії, включаючи практичні рекомендації для уроків у 10 класі з імпресіоністичної поезії Верлена. Вибір творчості Верлена обґрунтовується естетичною спрямованістю імпресіонізму на відтворення вражень і настроїв, що апелює до уявних та емоційних здібностей читачів. У дослідженні представлені ефективні методи, включаючи накопичення образів, асоціативні вправи та репродуктивні завдання з творчими елементами. Запропонований нетрадиційний формат уроку з альтернативними методами презентації має на меті послабити концентровані моделі уваги, тим самим активізуючи уяву учнів. Цей підхід відповідає вимогам навчальної програми, водночас розвиваючи творчу індивідуальність учнів, художньо-образне мислення та інтелектуальні здібності.