(untitled) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2025)
У цій статті аналізуються сучасні білінгвальні методи навчання CLIL (предметно-мовне інтегроване навчання) та ESL/ELL (англійська як друга мова/учні, які вивчають англійську мову), які пропонують поєднувати урок іноземної мови з іншими шкільними предметами. Ці методики активно використовуються в європейських країнах і поступово впроваджуються в українську освітню систему. Дослідження визначає ключові проблеми впровадження, зокрема невідповідність у підготовці та кваліфікації педагогічних кадрів. Автори пропонують, що мистецтво є оптимальним предметом для інтеграції з викладанням іноземної мови, оскільки воно функціонує як практичний компонент, що стимулює творчу діяльність учнів і водночас сприяє засвоєнню лексики та культурному розумінню. На відміну від таких предметів, як математика, фізика чи географія, мистецтво є більш доступним для опанування вчителями мови та органічно вписується в урок іноземної мови, розкриваючи культурні аспекти мови, що вивчається. Дослідження демонструє, що вивчення іноземної мови через мистецтво не лише розвиває комунікативні та мовні компетенції учнів, але й значно розширює їхній світогляд, виховує любов до творів мистецтва (музики, живопису, літератури, архітектури, кіно) та забезпечує фонові знання, необхідні для успішної міжкультурної комунікації. У статті висвітлено позитивні та негативні аспекти цих білінгвальних методів, їхній вплив на якість освітнього процесу та запропоновано практичні стратегії впровадження в сучасну освіту України. Наведено три детальні плани уроків для ілюстрації застосування методики на різних освітніх рівнях (початкова школа, середня школа, старша школа).