(untitled) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2017)
У статті проаналізовано словесні та комунікативні табу, пов’язані з хворобами людини. Виявлено чинники, що сприяють виникненню таких заборон, та визначено способи заміщення табуйованих одиниць, якими послуговуються мовці. З’ясовано особливості функціонування таких табу на сучасному етапі, зокрема в міжосособистісному спілкуванні. Акцентовано на тому, що табуїзації підлягають як окремі номінації, так і обговорення хворобливого стану людини або її здоров’я загалом, частково забороненим стає спілкування на тему хвороб у певному колі осіб, однак сучасні тенденції в мовленнєвій практиці українців характеризуються процесами детабуїзації цих пересторог.