(untitled) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2017)
У статті розглянуто особливості побудови текстів-роздумів монотематичного типу та їх видові модифікації на прикладі малих жанрів англійської прози другої половини XVII століття. Для цього періоду характерно становленням норми національної англійської літературної мови, коли відбувалося філософське, ліричне, емоційне, інтелектуальне осмислення життєвих змін і розпочалася справжня боротьба в літературі за новий стиль, який мав відобразити динаміку особистого життя людини. Досліджено нові стилістичні впливи і ознаки нового стилю у зв’язку з основним літературним напрямом епохи – класицизмом, звернено увагу на властиву для цього стилю раціонально-логічну спрямованість. Представлено есе другої половини XVII століття як проміжний жанр, що з’явився на стику літератури, публіцистики та філософії.