Cемантическая структура лексикона Григория Печорина в романе М. Лермонтова “Герой нашего времени” (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2019)
У статті представлено теоретичні основи структури лексикону мовної особистості Григорія Печоріна в романі М. Лермонтова “Герой нашого часу”. Запропоновано чотириступеневу ієрархію диференціації слів у межах досліджуваного лексикону. За такого підходу виокремлено відповідні мікрокласи, що передбачають семантичні поля з уналежненими до них лексико-семантичними групами, конкретизовані певними підгрупами, які й завершують запропоновану ієрархічну схему. Під час дослідження встановлено, що лексикон персонажа вирізняється кількісною перевагою іменників над дієсловами, прикметників – над прислівниками.
Keywords: лексикон; вербально-семантичний рівень; макрокласи; семантичні поля