Тематичне поле «Їжа» як презентація культурного зрізу епохи (на матеріалі літературних енциклопедій життя українського та російського народів) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2016)
У статті йдеться про презентацію за допомогою лексичних засобів мовної картини світу у поемі І. Котляревського «Енеїда» та романі у віршах О. Пушкіна «Євгеній Онєгін», що являють собою енциклопедії культурного життя українського та російського народів кінця ХVІІІ – першої половини ХІХ століть. Тематичне поле «Їжа» подає читачеві поетичних творів майстрів художнього слова культурний зріз епохи, формує уявлення про гастрономічні вподобання та звички людей того часу, національну специфіку кухні, висвітлює економічні, торговельні, кулінарні зв’язки народів, соціальне розшарування суспільства, виявляє страви, що змінили рецептуру приготування або взагалі стали історичними.
Keywords: мовна картина світу; тематичне поле; лексико-семантична група