Палітра пейзажної лірики М. Вінграновського (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2016)
Статтю присвячено вивченню колористичних образів у поезіях М. Вінграновського. Акцентовано на особливостях семантичних відтінків образів-інтерферентів, специфіці їх функціонування в пейзажній ліриці поета. З’ясовано, що сприйняття та інтерпретація кольору є процес суто суб’єктивний, вибір митцем кольорової гами, крім власне зображальної функції, здійснює ще й психоемотивний вплив на читача. Зроблені у статті спостереження підтверджують припущення щодо наявності в поезії М. Вінграновського рис синестезії і концепт «природа» постає не як сліпа стихія, бездумна палітра й хаотична звукова какофонія, а як співзвучна людині, одухотворена сутність. Поетові надзвичайно важливі неповторні почуттєві нюанси, що постають суголосно спектральному різноманіттю дійсності.
Keywords: колористика; колористичні образи; асоціативна синестезія; М. Вінграновський; символ; концепт «природа».