Лінгвальна інтерпретація концепту ЛЮДСТВО в поетичній мовотворчості Ліни Костенко (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2016)
У статті йдеться про репрезентацію концепту людство в поетичній мовотворчості Ліни Костенко. Концепт людство схарактеризовано як особливу внутрішню організацію та складну структуру, сформовану на основі відповідного поняття, підґрунтям якого є сукупність лексичних значень слова людство. Письменниця інтерпретує концепт людство крізь призму основних понять люди (люд), людина. Людину представлено не лише як біологічну, але й як соціальну істоту, що вирізняється як природженими, так і породженими в умовах суспільного життя властивостями, здібностями, манерою поведінки і т. ін. У більшості ситуацій сконцентровано найрізноманітніші образні асоціації. Акцентовано, що семантика аналізованих лексем доволі часто конкретизується за допомогою епітетів внутрішньопсихологічного сприймання, а також так званих соціумних епітетів, які засвідчують соціальний статус, належність до тієї чи тієї формації, культури, території, виробничої сфери і т. ін.