Створення комічного ефекту засобами словотворення (про мовне чуття Остапа Вишні) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2016)
У статті йдеться про особливості використання словесних засобів комічного в мові творів Остапа Вишні. Описано стилістично зумовлені порушення словотвірних норм, продукування «словотворчих пародій» за зразком книжної мови. Стверджується, що всі похідні взаємопов’язані й за формою, і за змістом, їхнє функціонування в мовному контексті підпорядковане авторському задуму. Обґрунтовано доречність представлених письменником псевдоетимологічних тлумачень та псевдоісторичних коментарів як спосіб висміювання невігластва і графоманії в науці.
Keywords: словотвірні засоби створення комічного; словотвірна норма; спосіб словотворення; хибна мотивація; псевдоетимологічні тлумачення