Категорія «смерть» у текстовому концепті новел М. Хвильового (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2016)
У статті послідовно розгортаються трагічні мотиви перебудови світу за жорстокими правилами, до яких людина виявляється не готовою. Шляхом аналізу й зіставлення текстових концептів новел М.Хвильового окреслено реакції персонажів на почуття «зайвості» в пореволюційні часи XX століття. У дослідженні акцентується на вагомих складниках екзистенційної суперечності між прагненням до самореалізації та відсутністю перспектив. Виокремлено проблематику новел: за втрат упевненості у світлому майбутті настроєва чи подієва смерть – невідворотний результат.
Keywords: концепт «смерть»; «конфліктогенний» соціальний статус; екзистенційний вибір; психологічна напруга; депресія