Закономірності семантичної деривації прикметників з вихідним значенням ‘сухий’, ‘мокрий’ (на матеріалі російської та білоруської мов) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2015)
Стаття присвячена розгляду семантичної деривації в тематичній групі прикметників, які називають ознаки ‘сухий – мокрий’. До основних сфер перенесення належать: погода і клімат; характер, поведінка й емоції людини; інтенсивність ознаки; ознаки, що сприймаються іншими органами чуття. Акцентується увага на непродуктивних семантичних перенесеннях.
Keywords: тактильна ознака; модель; семантична деривація; похідне значення; чуттєве сприйняття; сема; синестезія; сполучуваність