Морфонологічні параметри афіксів віддієслівного словотворення в українській мові (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2015)
У статті з’ясовано морфонологічні параметри префіксів, елементарних і складних суфіксів віддієслівних похідних. Розглянуто морфонологічно релевантні особливості іменникових, прикметникових та дієслівних афіксів в українській мові. Установлено, що фінальні елементи дієслівної основи, які зазнають змін під впливом ініціалі форманта, сигналізують про можливі морфонологічні операції (усічення, консонантні, вокалічні альтернації, нарощення суфіксальної чи кореневої морфем, модифікації наголосу) у віддієслівному похідному.
Keywords: словотвірна морфонологія; девербатив; афікс; суфікс; префікс; морфема; словотвірне гніздо; морфонологічна будова