Лінгвокультурні особливості міміки українців (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2014)
У статті розглянуто специфіку лінгвокультурного втілення мімічних реакцій українців; досліджено структуру й семантику фразем, пов’язаних з уявленнями носіїв мови про невербальний вимір людського спілкування. З’ясовано, що сталі конструкції дають змогу реконструювати параметри міжособистісної взаємодії у зв’язку з виразами обличчя, рухами окремих його частин; водночас такі лінгвоодиниці репрезентують ментальну складову комунікації, її національно-культурний характер.
Keywords: фразеологізм; невербальна комунікація; міміка; ментальність