Мовні девіації інтерферентного характеру в системі сучасної української мови (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2014)
У статті здійснено аналіз явища інтерференції, розмежовано інтерфереми і суперінтерфереми (суржикові компоненти) як різновиди мовних девіацій. Уживання інтерферем на рівні семантичної модифікації спричиняє уживання слів у невластивому значенні в системах російської й української мов. Мовні девіації, спричинені помилками перекладу (калькуванням), неоднозначністю семантичних реляцій, лексичних сигніфікативних значень, становлять суржикові ненормативні компоненти.
Keywords: інтерференція; інтерферема; суржиковий компонент; мовна норма; кодифікація; семантична модифікація; мовна девіація; нормативність мовлення