Функціонування складних речень у поетичному мовленні Василя Симоненка (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2022)
У статті проаналізовано формально-граматичну структуру іфункціонально-стилістичний потенціал складних речень,уживаниху поетичних творах Василя Симоненка. Описано особливості використанняскладносурядних речень, складнопідрядних, складних безсполучникових,складних синтаксичних конструкцій (речень із різними видами зв’язку).Доведено, що складні речення є активно вживаним компонентом поетичногосинтаксису письменника; не лише забезпечують зв’язок окремих структурнихелементів поетичного тексту, сприяючи його загальній цілісності, а йпосилюють образність та експресивність художнього мовлення, допомагаютьавторові відтворити багатий внутрішній світ ліричного героя, донести дочитача ідейний зміст віршованого твору.
Keywords: складне речення; предикативна частина; образність; експресивність