Специфіка семантико-синтаксичної організації безособових та інфінітивних односкладних конструкцій (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2013)
У статті здійснено комплексний семантико-граматичний аналіз безособових та інфінітивних односкладних речень сучасної української мови. Визначено місце безособових та інфінітивних речень у системі односкладних конструкцій. Схарактеризовано їхню семантико-синтаксичну організацію, лексичне наповнення. Встановлено засоби вираження семантичних компонентів, їх співвідношення з членами формально-синтаксичної структури речення. Виділено синтаксичні зв’язки і семантико-синтаксичні відношення в односкладних реченнях. Простежено синтаксичну синонімію односкладних і двоскладних конструкцій.
Keywords: безособові речення; інфінітивні речення; предикат; дієслово; відмінок; прислівник; іменник; член речення