СПЕЦИФIКА ПРОВАНСЬКОЇ МЕНТАЛЬНОСТI В РОМАНI П. МЕЙЛА «РIК У ПРОВАНСI» (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2025)
У статтi йдеться про специфiку художньої iнтерпретацiї ментальностi одного з найдивовижнiших регiонiв Францiї - Провансу. Авторка статтi спробувала аналiтично осмислити унiкальнi практики повсякдення мешканцiв Провансу, якi презентованi в романi англiйського письменника Пiтера Мейла «Рiк у Провансi». Пiтер Мейл дуже незвичний сучасний англiйський письменник. У 70-х роках ХХ ст. вiн спочатку дебютував як дитячий, а точнiше пiдлiтковий, письменник у галузi секс-просвiтництва для пiдлiткiв. Коли вiн переїхав до Провансу, то просто неймовiрно закохався у красу цього регiону та кардинально змiнив свої уподобання - почав писати про унiкальний спосiб життя мешканцiв Провансу. Тож у статтi розглянуто сутнiсть авторської стратегiї моделювання способу органiзацiї життя мешканцiв унiкальної французької культури англiйським письменником. Особливу увагу у статтi закцентувано на способi органiзацiї життя мешканцiв Провансу, а також на темпераментних поведiнкових рисах художнiх образiв персонажiв зазначеного регiону. Повсякденний сюжет є релевантним у романi «Рiк у Провансi», а елементи жанру травелог пiдсилюють динамiку розгортання подiй твору. У статтi представленi визначальнi риси поведiнкової моделi мешканцiв Провансу, проведенi паралелi з українськими практиками органiзацiї повсякдення. Авторка статтi послуговується елементами крос- культурного аналiзу з метою розширення пiзнавальних, iнтеграцiйних функцiй тексту твору художньої лiтератури. Крос-культурний аналiз тексту роману дав можливiсть передбачити особливостi механiзмiв взаємодiї двох культур - прованської та української. Вiдзначено, що «прованський текст» розглянуто в романi Пiтера Мейла з позицiї iмагологiчного наповнення опозицiї свiй / чужий у художньому просторi тексту твору лiтератури. Простежено те, як у романi «Рiк у Провансi» презентованi художнi атракцiї, ритм життя мешканцiв регiони, який має не тiльки позитивнi моменти, а й вади. Виявленi такi риси поведiнки мешканцiв Прованс: розмiренiсть, виваженiсть, стриманiсть та iн.
Keywords: подорож; повсякденнiсть; ментальнiсть; авторська стратегiя; практики життя