Специфiка авторської стратегiї презентацiї постатi Лесi Українки в романi М. Лаюка «Залiзна вода» (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2022)
У статтi з’ясовано особливостi авторської стратегiї презентацiї постатi вiдомої української поетеси Лесi Українки в романi сучасного українського письменника М. Лаюка «Залiзна вода». Визначено, що образ Лесi формується на основi розповiдей реальних i вигаданих про неї людей. Численнi iнохарактеристики, роздуми та перекази про мисткиню додають нових, ще й досi незнаних для сучасного читача штрихiв до її особистостi. Наголошено на тому, що авторська стратегiя художньої iнтерпретацiї образу поетики полягала в тому, щоб показати слiд Лесi Українки в життi звичайних горян, серед яких їй довелося побувати в далекому 1901 роцi. Через спогади, перекази й усiлякi переповiстки вибудовується нове бачення письменницi. Звичайнi пересiчнi українцi сприймають Лесю як жiнку з дивною поведiнкою, жiнку, яка веде не зрозумiлий їм спосiб життя, не зрозумiлий, бо вiн вiдмiнний вiд їхнього. М. Лаюк акцентує на тому, як пересiчнi українцi спостерiгають, аналiзують та оцiнюють спосiб життя Лесi й усiляко намагаються зрозумiти її, прагнуть проникнутися її переживаннями. Зазначено, що автор обрав рiдкiсний спосiб презентацiї постатi Лесi Українки, суть якого полягає в тому, щоб розкрити значущiсть особи митця-генiя в долi пересiчних українцiв.
Keywords: авторська стратегiя; унiкальна постать; презентацiя; слiд митця; автор