Концепцiя мистецтва в герметичнiй лiрицi В. Свiдзiнського та В. Стуса (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2022)
У статтi розглянута українська герметична лiрика як варiант духовної лiрики у ХХ сторiччi, обґрунтовано її зумовленiсть модерним свiтоглядом. Наголошено, що В. Стус продовжує традицiї модернiзму В. Свiдзiнського. Iндивiдуалiзм, нацiоналiзм, прагнення свободи творчого самовираження створюють альтернативний до тоталiтарного духовний простiр. Визначено фiлософсько-естетичнi складовi концепцiї мистецтва В. Свiдзiнського та В. Стуса; розкрито самобутнiсть поетичної фiлософiї митцiв, її вплив на формування герметичної поезiї; дослiджено оцiнку творчостi В. Свiдзiнського в критичнiй рецепцiї В. Стуса.
Keywords: герметична лiрика; модернiзм; концепцiя мистецтва; «життєсмерть»; «самособоюнаповнення»