«На землi, отруєнiй бойовою хiмiєю, кожен воює за себе, усi — проти кожного». Україна versus Росiя в романi Андрiя Цаплiєнка «Стiна» (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2022)
У статтi проаналiзовано специфiку моделювання постапокалiптичних суспiльств — українського та росiйського, що з’являються на геополiтичнiй європейськiй мапi пiсля закiнчення сучасної росiйсько-української вiйни на Сходi. Автор робить футурологiчне припущення про перемогу України й появу Стiни, яка роз’єднає цивiлiзований (у цьому контекстi й український) свiт та азiйський (росiйський). У романi «Стiна» Україна майбутнього мислиться як Ельдорадо, водночас простiр Ростова, Таганрога чи Московiї позначений метафорою «спаленої землi».
Keywords: альтернативна iсторiя; перспективна iсторiя; антиутопiя; утопiя; постапокалiптичне суспiльство; метафора «спаленої землi»; українське Ельдорадо