Реалізація характеру персонажа в умовах історичного контексту: порівняльний аналіз постмодерністських романів Г. Ментел, М. Бредбері та П. Акройда (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2024)
У статті досліджується проблема реалізації характеру персонажа залежно від способу презентації історичного контексту та завдання в межах певного жанру тексту, що пов'язано з особливостями підходів до функціонування контексту загалом. Встановлено, що для історичного роману, орієнтованого на класичну модель, контекст відіграє роль чинника, що формує особистість (Г. Ментел), тоді як у постмодерністському романі мультижанрового типу контекст або формується персонажем як симулякр реальності (М. Бредбері), або розширюється в межах текстової частини композиції та домінує над нею, що призводить до послаблення його впливу на характер персонажа (П. Акройд). Також досліджується, як характер персонажа реалізується через використання таких прийомів, як іронія, внутрішній коментар, зміна значення зовнішнього висловлювання, зміна наративних стратегій відповідно до ситуаційного контексту тощо.
Keywords: історичний контекст; характер персонажа; постмодерністський роман; наративні стратегії; Гіларі Ментел; Малкольм Бредбері; Пітер Акройд