Лінгводидактичний потенціал прецедентних текстів у літературному дискурсі: методологічні підходи до викладання російської мови як іноземної (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2024)
Дослідження розкриває та характеризує лінгводидактичний потенціал вивчення прецедентних текстів у художньому дискурсі на заняттях з російської мови як іноземної. Мовна особистість описується як об'єкт лінгводидактики з акцентом на специфіці розуміння та використання прецедентних текстів як маркерів рівня сформованості мовної особистості. У статті розроблено систему завдань на основі прецедентних текстів художнього дискурсу, спрямованих на розширення соціокультурного кругозору студентів. Встановлено, що мовна особистість являє собою багатошарову та багатокомпонентну сукупність мовних здібностей, умінь та готовності здійснювати мовленнєві дії різного ступеня складності з урахуванням сформованості особистісного, ціннісного (світоглядного) та культурологічного компонентів. Виявлено, що найважливішою характеристикою мовної особистості є рівень володіння мовою, який передбачає знання мовних одиниць та вміння використовувати їх відповідно до національно-культурних традицій та ситуації спілкування. Доведено, що одним із найбільш значущих показників рівня сформованості мовної особистості є володіння прецедентними текстами - іменами, висловлюваннями, культурними символами, які є значущими для індивіда та суспільства. Запропонована методика роботи з прецедентними текстами передбачає поетапне ускладнення завдань: від простих вправ на розуміння значення до творчих завдань з інтерпретації та самостійного використання прецедентних текстів у мовленні. Дослідження демонструє, що систематична робота з прецедентними текстами сприяє розширенню лексичного запасу студентів, розвитку логічного мислення та пам'яті, формуванню соціокультурної та комунікативної компетенцій.
Keywords: мовна особистість; прецедентний текст; прецедентний феномен культури; російська мова як іноземна; лінгводидактика; художній дискурс; соціокультурна компетенція; міжкультурна комунікація