Формування дискурсивної компетентності через інтерпретацію літературного дискурсу у навчанні іноземної мови (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2024)
Стаття присвячена проблемі формування комунікативної компетентності студентів через навчання літературного дискурсу на факультетах іноземних мов педагогічного університету. Особлива увага приділяється дискурсивній компетентності як складовій комунікативної компетентності. Метою роботи є розгляд літературного дискурсу як одиниці комунікації та розробка методологічної моделі формування дискурсивної компетентності на основі спеціальних завдань. Результати дослідження можна сформулювати наступним чином. Літературний дискурс, як акт комунікації між творцем тексту та читачем, є комунікативною одиницею, навколо якої організовується навчальний процес. У статті підкреслюється, що дискурсивна компетентність студентів залежить від здатності студентів інтерпретувати літературний дискурс. Для успішної інтерпретації літературного дискурсу студенти набувають певних дискурсивних умінь. У статті визначаються дискурсивні вміння з урахуванням ментально-комунікативної природи літературного дискурсу та пропонуються відповідні умови для розвитку цих умінь. Дискурсивні вміння розвиваються поступово через завдання, що впливають на активізацію розумових процесів учнів: від рівня знань до рівня оцінювання (за таксономією Б. Блума). Комунікативна взаємодія ``автор – адресат'' зміщується з однієї ситуації в іншу завдяки завданням на виконання когнітивних дій різних рівнів. Рівень 1 – сприйняття наміру автора через завдання на структурний та синтаксичний аналіз тексту, аналіз лексичного рівня тексту, засоби контакту з читачем, передбачення намірів автора. Рівень 2 – розуміння намірів автора через питання та відповіді автора (персонажів, читача). Рівень 3 – застосування інформації через її використання в нових ситуаціях, пов'язаних з досвідом читача. Рівень 4 – аналіз інформації через аналіз причин дій персонажів та їх наслідків, оцінка того, що відбувається автором і читачем. Рівень 5 – Синтез інформації через створення нових текстів від імені автора або персонажа в різних текстових формах. Рівень 6 – оцінювання літературного дискурсу. Воно базується на розроблених критеріях оцінювання, які класифіковані на 6 груп: формальна сторона дискурсу, зміст, персонажі, ефект літературного дискурсу, мовні засоби та взаємодія автор-читач. Підкреслюється важлива роль елективних курсів, спрямованих на інтерпретацію літературного дискурсу для старших класів, а також для старших профільних шкіл.
Keywords: літературний дискурс; дискурсивна компетентність; комунікативна компетентність; інтерпретація тексту; таксономія Блума; навчання іноземної мови; педагогічний університет; методологічна модель; дискурсивні вміння